SLO  ENG

VZHAJAJOČEMU SONCU NAPROTI

Želiš biti obveščen(a) o novostih?

S prijavo potrjujete, da se strinjate s splošnimi pogoji uporabe te strani!

Nekaj vas mi je že postavilo vprašanja glede denarja. Ali imam vse pri sebi v gotovini? Kako pridem do lokalnih valut? Kako se zavarujem pred morebitnimi krajami...

Torej, seveda ne nosim vsega denarja pri sebi v gotovini. Obstajajo manj in bolj razvite države, ampak povsod obstaja vsaj en bankomat, kjer lahko denar dvignemo s klasično bančno kartico (Maestro, Visa...) Vprašanje je samo, kje ga najti (včasih zahteva malo iskanja, povpraševanja...) in kakšne so provizije. Različne banke v Sloveniji imajo različna pravila okoli provizij. Ponekod so provizije fixne. Drugod so odvisne od vrednosti denarja, ki ga dvigujemo (ponavadi nekaj procentov). Potrebo je preveriti te pogoje za posamezne banke in preračunati, kaj se nam najbolj splača. Preden sem se odpravil na to potovanje sem naredil kar obširno raziskavo in kdor hoče, mu lahko pošljem omenjene podatke po elektronski pošti. Na tem mestu, pa ne bom delal reklame za nobeno banko.

V glavnem velja pravilo, da večje vsote kot dvigujemo, manj denarja izgubimo pri provizijah. Tako zagotovo ne priporočam dvigovati manj kot 200€. Pri tem se ne obremenjujte veliko ali boste ta denar porabili v preden zapustite državo ali ne. Ob vsakem prečkanju meje boste naleteli na lokalne "preprodajalce" denarja. Ampak vnaprej preverite, kakšno je trenutno menjalno razmerje. Verjeto boste našli najugodnejše pri ljudeh, ki bodo prišli do vas takoj za mejnim prehodom in ponudili zamenjavo "na črno". Uradnim menjalnicam jaz osebno ne zaupam in se jim izogibam. Pri teh je vedno še nekje neka skrita provizija, ki vam je ne povejo, dokler ne plačaš... Edina uradna ustanova, kjer bi zamenjal denar so banke!

Čeravno imamo včasih drugačen občutek je 99,9% ljudi na svetu poštenih. Ampak ker vseeno lahko naletite na nekoga izmed tistih 0,1%, je treba pomisliti, kako se zavarovati pred krajo. Pred tem, da ostanemo brez kartice, kot našega edinega načina kako priti do denarja, ki ga potrebujemo za hrano, prevoz domov... Rešitev se že sama ponuja: ena kartica ne sme biti edini način :)
Predlagam, da si za daljša potovanja uredite vsaj 3 kartice. Eno imate vedno na sebi - lahko v denarnici ali pa na kakšnem bolj skritem mestu. Drugo jaz hranim v manjšem nahrbtniku, ki ga imam načeloma tudi vedno nekje pri sebi. Tretjo pa v večjem nahrbtniku, ki ga pustim v hostlu ali pri gostiteljih kjer se ustavim dlje časa.
Na računu nobene izmed teh kartic nikoli nimam več kot nekaj sto evrov. Glavnino prihrankov hranim na glavnem računu, katere kartico sem pustil doma. Po potrebi si le nakažem manjšo vsoto na kartice, ki jih imam pri sebi preko spletnega bančništva.
Nadalje priporočam imeti še nekaj gotovine, v primeru, da res naletite na kakšno mesto, kjer ne boste našli bankomata. Najboljši so dolarji, kjer so edina valuta, za katero lahko garantiram, da vam jo bodo zamenjali v vsaki državi, vključno s Severno Korejo :) Seveda je tudi gotovino pametno porazdeliti na različnih mestih. Na e-bay lahko za nekaj evrov kupite hlačni pas s skritim žepom. Ampak z nekaj iznajdljivosti ni potrebno ničesar kupovati. Bankovce lahko položite v vodotesno plastično vrečico in jih zašijete pod podlogo jakne. Lahko jih položite pod vložek v čevljih... Ali moj najljubši - pod našitek nahrbtnika. Edino kar morate imeti v mislih, je to, da bo verjetno prišel čas, ko boste nahrbtnik uničili in ga zavrgli. Takrat se spomnite, da je mogoče vreden več kot izgleda od zunaj :)

Denarnica je po mojem mnjenju najboljh kritična stvar, ki je prva tarča vsakega žeparja. Imate dve možnosti. Lahko si razbijate glavo, kako zavarovati denarnico, da vam je ne bodo vkradli. Ali pa v njej ne nosite nič, brez česar ne bi mogli preživeti. Sam imam denarnico vedno v žepu. V njej hranim kakšnih 20€ v lokalni valuti, nekaj računov in dve bančni kartici, ki sta mi potekli pred letom dni. Brez 20€ bom preživel, s karticmi si ne bo nihče mogel nič pomagati, izgleda pa denarnica zelo verodostojno. Tega mi še ni bilo potrebno nikoli storiti, ampak imam idejo, da če me nekdo poskuša napasti, vržem denarnico proti njemu, zbežim in upam, da se bo zadovoljil s tem kar bo našel v tej denarnici. Veljavne kartice, preostanek gotovine, potni list... hranim v žepu na notranji strani hlač. Izgleda tako, kot na spodnji sliki. Obesi se na pas. Lahko ga kupite na e-bay ali ga sešijete sami. Meni ga je mama (hvala mama :D)

Omenim še potni list. Kraja potnega lista v tujini ni nič tako hudega, kot si predstavljamo. Če se nam to zgodi v državi, kjer se nahaja slovensko veleposlaništvo, nam lahko tam izdajo nov potni list z veljavnostjo 10 let, povsem enako kot na upravni enoti v domovini. Res da je malo dražje. V Sloveniji 42€, v tujini 109€. Nisem pa prepričan, koliko časa je potrebno čakati na tak potni list. In seveda, je najprej potrebno prijaviti izgubo/krajo na lokalni policijski postaji. Kakorkoli, če se nahajate v državi brez slovenskega veleposlaništva, se oglasite na veleposlaništvu katere koli druge države EU, in izdali vam bodo začasni potni list z veljavnostjo pol leta. Torej še vedno imate pol leta časa pred vrnitvijo v domovino.
Če vam to ni dovolj in bi radi bili še bolj ziher, obstaja še dodaten varnostni ukrep :) Po slovenski zakonodaji ima vsak državljan lahko samo en potni list. V primeru upravičenega razloga, pa se mu lahko izda dodaten, drugi potni list. Kaj pomeni upravičen razlog? Šel sem na upravno enoto, dejal, da imam namen odpotovati v Egipt in Izrael, ampak se bojim, da mi bodo zavrnili vstop v Izrael zaradi egiptovskega žiga v potnem listu. Seveda nisem imel namena potovati ne v Izrael, ne v Egipt. Ampak napisati sem moral samo kratko pisno prošnjo z omenjenim razlogom in čez 10 minut, sem imel v rokah potrdilo, da dobim po pošti dodaten potni list :) Dodatno še pomaga, če že imate v potnem listu kak žig katere izmed muslimanskih držav. Sedaj enega nosim pri sebi, drugega v večjem nahrbtniku.Hvala za branje. Če vam je bil članek zanimiv ali ste v njem našli kaj koristnega, ga ne pozabite pokazati prijateljem. Z gumbi spodaj ga lahko delite na popularnejših družbenih omrežjih.

Vesela bova vsakega odziva. Pozitivnega ali negativnega :) Kontaktirate naju lahko preko kontaktnega obrazca in izrazite svoje mnenje, postavite vprašanje ali delite svoje izkušnje, predloge, pripombe...


Sydney, Avstralija
Otok O'ahu, Havaji, ZDA
Kako potovati pod 10€ na dan?
Kako najceneje okoli Chiang Mai-ja?
Skozi Živine oči...
Kak nam pa kradejo!